Conjunctuurbeeld blijft slecht

Het conjunctuurbeeld was eind maart onverminderd slecht. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt diep in de fase van “laagconjunctuur”.

De economie is in het vierde kwartaal van 2008 met 0,6 procent gekrompen. Voor het eerst in ruim vijf jaar was het volume van het bruto binnenlands product kleiner dan een jaar eerder. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal kromp de economie met 1,0 procent. Het was de derde kwartaal-op-kwartaal-krimp op rij.

Het vertrouwen van consumenten is in maart afgenomen. Vooral de directe toekomst zien ze somberder in. De ondernemers in de industrie waren daarentegen iets minder pessimistisch dan in februari. Het producentenvertrouwen steeg van -22,9 tot -20,8. Ook de zakelijke dienstverleners waren iets minder somber gestemd dan in februari.

De kapitaalmarktrente bedroeg in februari 2009 gemiddeld 3,8 procent. Dit is evenveel als in januari. De inflatie kwam uit op 2,0 procent en was daarmee 0,1 procentpunt hoger dan in januari. De afzetprijzen van de industrie waren bijna 10 procent lager dan een jaar eerder.
Het volume van de uitvoer was in januari ruim 14 procent kleiner en deed daarmee een forse stap terug. De consumptie groeide licht. Door huishoudens werd 0,4 procent meer besteed dan in januari 2008.

De werkloosheid stijgt licht. Er waren in de periode december 2008-februari 2009, na correctie voor seizoeneffecten, gemiddeld 306 duizend werklozen. Er waren in het vierde kwartaal 108 duizend banen meer dan een jaar eerder, een groei van 1,4 procent. Het aantal vacatures liep sterk terug, het aantal uitzenduren was iets lager.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.