Afzetprijzen industrie tien procent lager

De afzetprijzen van de industrie waren in februari bijna 10 procent lager dan in februari 2008. Deze afname was net iets groter dan die in januari. Toen waren de prijzen ruim 9 procent lager dan een jaar eerder. In juli 2008 waren industriële producten nog ruim 12 procent duurder. Daarna is de prijsstijging eerst sterk teruggelopen en vanaf november waren de industriële producten goedkoper dan een jaar eerder.

Producten van de aardolieverwerkende industrie waren in februari 39 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. De prijs van een vat North Sea Brent olie, in euro’s, halveerde bijna ten opzichte van die in februari 2008.

De afzetprijzen van de chemische industrie waren ruim 20 procent lager. Het was de derde maand op rij waarin de afzetprijzen in deze branche lager waren dan een jaar eerder. Ook de producten van de voedingsmiddelenindustrie waren goedkoper. Hier zijn de prijzen met bijna 6 procent gedaald. De afzetprijzen van de elektrotechnische industrie waren daarentegen bijna 13 procent hoger dan in februari 2008.

De afzetprijzen van de industrie waren in februari even hoog als een maand eerder. Vanaf augustus 2008 daalden de prijzen zes maanden op rij ten opzichte van de voorgaande maand. In november en december waren er zelfs uitzonderlijk grote prijsdalingen van ongeveer 5 procent.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.