Steeds meer bloembollen naar Oost-Europa

Nederland exporteert steeds meer bloembollen naar Oost-Europa. In 2008 zijn bijna 450 miljoen bloembollen naar Oost-Europese landen uitgevoerd. Dit is 30 procent meer dan in 2007. In het vierde kwartaal van 2008 bedroeg de stijging zelfs 54 procent.

Verdubbeling in drie jaar tijd

De export naar Oost-Europese landen is in drie jaar tijd verdubbeld en in de afgelopen zes jaar zelfs verdrievoudigd. Een aanzienlijk deel van de export naar Oost-Europa gaat naar Rusland.

Uitvoer bloembollen, Oost-Europa

Uitvoer bloembollen, Oost-Europa

Totale export daalde

De totale export van bloembollen in 2008 daalde echter. Vorig jaar voerde Nederland bijna 4 miljard bloembollen uit. Dit is 3 procent minder dan in 2007. De export naar onze belangrijkste afnemer, de Verenigde Staten, is met 15 procent afgenomen tot bijna 800 miljoen bloembollen. De VS hebben een aandeel van een vijfde in de Nederlandse bloembollenexport.

Duitsland is met een aandeel van 18 procent een goede tweede. Ons land leverde het afgelopen jaar 700 miljoen bloembollen aan Duitsland. Dit is 7 procent meer dan in 2007. Een andere belangrijke Europese afnemer, het Verenigd Koninkrijk, importeerde vorig jaar 14 procent minder bloembollen uit Nederland. Door de waardedaling van het pond zijn bloembollen voor Britten duurder geworden.

Uitvoer bloembollen, enkele belangrijke landen

Uitvoer bloembollen, enkele belangrijke landen

Wiel Packbier

Bron: StatLine, Internationale handel naar goederengroepen