Consumptie hoger door gasverbruik

Huishoudens hebben in januari 0,4 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in januari 2008. De bestedingen aan goederen namen met 0,7 procent toe, die aan diensten waren gelijk aan een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De toename van de bestedingen in januari kwam door het fors hogere verbruik van aardgas. Door het koude weer werd er aanzienlijk meer gestookt dan in januari 2008. Ook aan voedings- en genotmiddelen werd meer uitgegeven. De bestedingen hieraan waren 0,8 procent hoger.

Aan duurzame goederen werd 5,6 procent minder besteed, de grootste afname in vijf jaar. Met name auto’s en woninginrichting waren minder gewild dan een jaar eerder. In de laatste drie maanden van 2008 was er al een lichte afname van de bestedingen aan deze conjunctuurgevoelige categorie. Uit het Consumenten Conjunctuuronderzoek blijkt dat ongeveer één op de drie consumenten bij een daling van het inkomen als eerste denkt te bezuinigen op kleding, schoenen, auto’s en andere duurzame goederen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.