Detailhandelsomzet hoger

De omzet van de detailhandel was in januari ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. De toename van de omzet is vrijwel geheel toe te schrijven aan de prijsstijging. Het omzetvolume was nagenoeg gelijk aan dat in januari 2008.

De omzetontwikkeling van de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen. Deze was in januari 2009 gunstiger dan in januari 2008. Na een globale correctie voor dit effect lag de omzet in januari ongeveer 1 procent hoger dan in januari 2008 en was het volume ongeveer 1 procent kleiner dan een jaar eerder.

Binnen de detailhandel liep de omzetontwikkeling fors uiteen. Winkels in de foodsector behaalden in januari ruim 10 procent meer omzet. De verkochte artikelen waren 5,5 procent duurder dan in januari 2008. De omzettoename kwam geheel voor rekening van de supermarkten, de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen realiseerden minder omzet dan een jaar eerder.

De omzet van de winkels in de non-foodsector was 3 procent lager. De prijzen van de verkochte artikelen waren vrijwel gelijk aan die een jaar eerder. Alle branches in de non-foodsector realiseerden minder omzet, met uitzondering van de drogisterijen en de winkels in bovenkleding. De omzet van doe-het-zelfwinkels en woninginrichters nam het sterkst af.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.