Export daalt zeer sterk

Het volume van de uitvoer van goederen was in januari 2009 ruim 14 procent kleiner dan een jaar eerder. Ook het volume van de invoer nam met 14 procent af. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Januari telde in 2009 een werkdag minder dan in 2008. Het CBS heeft een dergelijke teruggang niet eerder opgetekend sinds het begin van de reeks in 1990.

Ook in november en december 2008 was de uitvoer al een stuk lager dan een jaar eerder. De scherpe daling van de uitvoer komt niet onverwacht. Eerder gepubliceerde cijfers over de scherpe daling van de Nederlandse industriële productie en de verdere verslechtering van het oordeel van de producenten over de buitenlandse orderpositie wezen al in deze richting. In januari beoordeelde 37 procent van de ondernemers in de industrie het niveau van hun buitenlandse orderpositie als laag. In februari liep dit op naar 42 procent.

De waarde van de goederenuitvoer bedroeg 24,4 miljard euro. Dat is 21 procent minder dan een jaar eerder. De invoer was 22 procent lager en kwam uit op 21,6 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 2,8 miljard euro. Dit is 0,4 miljard euro minder dan in januari 2008.

Vooral de uitvoerwaarde van machines en vervoermaterieel nam sterk af. Mede door de aanzienlijk gedaalde olieprijs nam ook de invoerwaarde van minerale brandstoffen, zoals aardolie en aardolieproducten, fors af. De goederenhandel met EU-landen nam ongeveer evenveel af als die met niet-EU-landen.

Vooral als gevolg van de sterk dalende aardolieprijs waren de in- en uitvoerprijzen in januari respectievelijk 7 en 5 procent lager dan een jaar eerder. Hierdoor is de ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel ten opzichte van januari 2008 verbeterd.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.