Inflatie licht omhoog

  • Duurdere benzine verhoogt inflatie
  • Prijzen vliegtickets hoger
  • Inflatie eurozone ook omhoog

De Nederlandse inflatie is in februari uitgekomen op 2,0 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in januari. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De belangrijkste oorzaak van de hogere inflatie is de prijsstijging van benzine.

Benzine was in februari 3,8 procent duurder dan in januari. In de tweede helft van 2008 werd benzine juist iedere maand goedkoper. Benzine was in februari nog wel 13 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Ook de prijzen van vliegtickets droegen bij aan de lichte stijging van de inflatie. Vliegtickets waren in februari 12 procent duurder dan in januari en 8,7 procent duurder dan een jaar eerder.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in februari uitgekomen op 1,9 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in januari. De inflatie van de eurozone is ook gestegen en uitgekomen op 1,2 procent. Dit blijkt uit een raming van Eurostat. Daarmee blijft de Nederlandse inflatie een stuk hoger dan in de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.