Opleidingsrichting

Vanaf het schooljaar 2005/’06 heeft het CBS binnen het middelbaar beroepsonderwijs een indeling naar opleidingsrichtingen gemaakt. Bij de hoofdindeling is uitgegaan van de International Standard Classification of Education (ISCED). Dit is een indeling die het mogelijk maakt onderwijsprogramma’s internationaal te vergelijken.

Bij de toepassing van de ISCED op het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland is de naamgeving van de categorieën aangepast aan de namen van de opleidingen in het mbo. De oorspronkelijke omschrijvingen zijn namelijk sterk gericht op het hoger onderwijs.
Voor publicatiedoeleinden heeft het CBS op basis van de ISCED een indeling met 46 opleidingsrichtingen gemaakt. Bij alle richtingen gaat het om een bundeling van opleidingen die qua inhoud van het onderwijs nauw aan elkaar verwant zijn.

Sommige opleidingsrichtingen worden alleen op bepaalde niveaus aangeboden. Zo worden bijvoorbeeld opleidingen voor sociaal-pedagogisch werk uitsluitend gegeven op niveau 3 en 4 en opleidingen voor hulp bij zorg en welzijn uitsluitend op niveau 1 en 2.