Prijzen Nederlands containervervoer over zee gedaald

Het Nederlandse containervervoer over zee van en naar ons land was in het vierde kwartaal van 2008 bijna 4 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. Dat komt vooral door de afgenomen vraag, de overcapaciteit en de dalende brandstofprijs.

Nederlandse containerlijndiensten over zee

Nederlandse containerlijndiensten over zee

Dollar remt prijsdaling

In het vierde kwartaal van 2008 nam door de verslechterde economische situatie de vraag naar containervervoer over zee af en was er bovendien sprake van overcapaciteit door meer én grotere schepen. Verder daalden de brandstofprijzen. Hierdoor daalde de prijs van het containervervoer onder Nederlandse vlag met ongeveer 4 procent. Vooral het verschepen van containers uit Nederland werd goedkoper, bijna 6 procent.

De prijsdaling werd geremd door de koersontwikkeling van de dollar ten opzichte van de euro. In het vierde kwartaal van 2008 was de dollar gemiddeld 14,3 procent duurder dan in het derde kwartaal. De zeevaart is een internationale markt waar doorgaans in dollars wordt afgerekend.

Tot de zeevaartdiensten behoort ook het zogenoemde timecharter. Dit huren van schepen, inclusief bemanning, door een charteraar is in het vierde kwartaal door de gestegen dollar wel duurder geworden. Contracten voor timecharter liggen voor langere tijd vast omdat de schepen voor langere perioden worden verhuurd.

Dollarkoers en prijsontwikkeling timecharter

Dollarkoers en prijsontwikkeling timecharter

Ook Duitse schepen verlaagden hun prijzen

De prijzen van de Duitse containerlijndiensten daalden in het vierde kwartaal van 2008 sterker dan die van de Nederlandse. De prijzen voor het vervoer van containers vanuit Duitsland daalde met 11 procent en de prijs om een container vanuit het buitenland naar onze oosterburen toe te vervoeren daalde met 10,5 procent. De prijsontwikkeling in Nederland en Duitsland verloopt wel redelijk synchroon.

Prijsverloop containerlijndiensten Duitsland en Nederland

Prijsverloop containerlijndiensten Duitsland en Nederland

Gemiddeld over 2008 wel een prijsstijging bij zeevaart

Ondanks de daling in het vierde kwartaal waren de prijzen in de zeevaart vorig jaar 1,9 procent hoger dan in 2007. De prijzen bij de lijndiensten stegen het hardst door de hogere brandstofprijs. Het huren van schepen werd in het afgelopen jaar goedkoper. Hierbij speelt de brandstofprijs geen rol.

Koen Link

Bron: StatLine, Dienstenprijzen