Prijzen koopwoningen ook in januari hoger

Verkochte bestaande woningen waren in januari 2009 gemiddeld 1,2 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging 1,6 procent. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren duurder dan in januari 2008. Met 1,7 procent stegen vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen het meest in prijs. De prijs van hoekwoningen nam het minst toe, met 0,6 procent. De grootste prijsstijging deed zich voor in Noord- en Zuid-Holland. In de noordelijke provincies, Limburg en Flevoland waren de prijzen echter lager dan een jaar eerder.

Vergeleken met december 2008 stegen de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,2 procent. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen stegen, die van de overige woningtypen daalden ten opzichte van de voorgaande maand.

In januari wisselden 8,7 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dit is 29 procent minder dan een jaar eerder. Bij alle woningtypen liepen de verkopen fors terug. De afname deed zich voor in alle provincies. Over de aantallen transacties zijn maandcijfers beschikbaar vanaf 1995. Zo laag als in januari 2009 was het aantal transacties niet eerder. 

Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn. Bij de berekeningen wordt gebruik gemaakt van de waarde van de huizen zoals deze in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) bepaald is. Met ingang van verslagmaand januari 2009 zijn de berekeningen gebaseerd op WOZ-data met peildatum 1 januari 2007.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.