Uitvoer fors lager

Het volume van de uitvoer van goederen was in december 2008 bijna 10 procent kleiner dan een jaar eerder. Het volume van de invoer nam met 5 procent af. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. December telde in 2008 twee werkdagen meer dan in 2007.

Ook in november was de uitvoer al een stuk lager dan een jaar eerder. De daling van de uitvoer komt niet onverwacht. Eerder gepubliceerde cijfers over de scherpe daling van de Nederlandse industriële productie en de verdere verslechtering van het oordeel van de producenten over de buitenlandse orderpositie wezen al in deze richting.

De waarde van de goederenuitvoer bedroeg 26,3 miljard euro. Dat is 8 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde was 6 procent lager en kwam uit op 23,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 2,5 miljard euro. Dit is 0,7 miljard euro lager dan in december 2007.

Vooral de in- en uitvoerwaarde van minerale brandstoffen en aardolieproducten nam fors af. Daarentegen steeg de in- en uitvoerwaarde van voedingsmiddelen. De goederenhandel met EU-landen nam ongeveer evenveel af als die met niet-EU-landen.

Vooral als gevolg van de sterk dalende aardolieprijs waren de in- en uitvoerprijzen in december respectievelijk 6 en 3 procent lager dan een jaar eerder. Hierdoor is de ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel ten opzichte van december 2007 sterk verbeterd.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.