Economie krimpt

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2008 met 0,6 procent gekrompen. Voor het eerst in meer dan vijf jaar was het volume van het bruto binnenlands product (bbp) kleiner dan een jaar eerder.

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal kromp de economie met 0,9 procent. Het was de derde kwartaal-op-kwartaalkrimp op rij en de grootste sinds het begin van de jaren tachtig. Dat de economie in zwaar weer verkeert kwam eerder al naar voren uit de conjunctuurklok. Sinds december 2008 ligt het zwaartepunt van de indicatoren in de klok in de fase van “laagconjunctuur”.

De teruggang van de Nederlandse economie komt vooral door het teruglopen van de export. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was 1,9 procent kleiner dan een jaar eerder. De uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen is sterk teruggelopen. De export van diensten en de wederuitvoer waren wel hoger dan in het vierde kwartaal van 2007. De toename van de invoer van goederen en diensten was met 1,0 procent bescheiden.

Er werd 0,3 procent minder geïnvesteerd. De consumptie groeide minder dan in eerdere kwartalen. Huishoudens besteedden 0,7 procent meer aan goederen en diensten. Het volume van de overheidsconsumptie was 1,2 procent groter.

Met uitzondering van de bouw leverden de goederenproducenten minder productie dan een jaar eerder. De productie van de commerciële dienstverleners was nagenoeg gelijk aan die in het vierde kwartaal van 2007. De krimp bij horeca, handel en transport werd gecompenseerd door een hogere productie van financiële en zakelijke dienstverleners.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie.