Consumptieve schuld licht gestegen

  • Roodstand loopt verder op
  • Geringe toename nieuw verstrekte kredieten
  • Verschuiving in kredietsoorten

De roodstand op betaalrekeningen is in 2008 met 5,5 procent gestegen ten opzichte van eind 2007. Het verstrekte consumptief krediet lag in 2008 ruim 1 procent hoger dan een jaar ervoor. Het totaal aan consumptieve schuld kwam hiermee eind 2008 op 27 miljard euro. Dat is 2,7 procent meer dan eind 2007, aldus het CBS.

Eind 2008 was de roodstand op betaalrekeningen van huishoudens 9,3 miljard euro. Dit is een half miljard meer dan een jaar eerder.

Particulieren hebben in 2008 voor 10,6 miljard euro aan nieuwe kredieten afgesloten voor consumptieve doeleinden, zoals voor de aanschaf van auto’s, meubels en elektronica. Dit is 1,2 procent meer dan in 2007. De belangrijkste vorm is het doorlopend krediet.

De helft van het consumptief krediet wordt verstrekt in de vorm van doorlopend krediet. Maar doorlopend krediet is minder gewild dan voorheen. Aflopend krediet wint aan populariteit. In 2008 steeg de vraag naar aflopend krediet met 19 procent. Bij deze kredietvorm krijgt de consument het afgesproken bedrag geheel tot zijn beschikking en liggen de looptijd, het rentetarief en de aflossingstermijnen vast, zodat hij weet waar hij aan toe is. Ook creditcardkrediet zit in de lift en is in 2008 met 8 procent gegroeid.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.