Overheid zorgt voor forse groei obligatiemarkt in 2008

De obligatiemarkt van Euronext Amsterdam is ondanks de kredietcrisis in 2008 fors gegroeid. De totale waarde van obligaties genoteerd in Amsterdam steeg met 15 procent tot 780 miljard euro. In 2007 groeide de obligatiemarkt met ruim 10 procent.

Overheid grootste partij

De overheid is voor het eerst sinds 1998 weer de grootste partij op de emissiemarkt voor obligaties in Amsterdam. Vooral in het laatste kwartaal haalde de overheid voor steunmaatregelen veel kapitaal op.

De financiële sector had door het wantrouwen van beleggers moeite om in 2008 obligaties te plaatsen. In juli tot en met november werd er 12 miljard euro aan obligaties geplaatst. In de eerste zes maanden van 2008 was dit nog ruim driemaal zoveel.

In december is de obligatiemarkt voor de financiële sector weer op gang gekomen, onder meer door garanties van de overheid. In december plaatste de financiële sector voor ruim 34 miljard euro aan obligaties. Het grootste gedeelte, bijna 30 miljard euro, bestond uit zogeheten asset backed securities. Asset backed securities zijn obligaties waaraan een onderpand gekoppeld is, meestal een hypotheek.

Emissies obligaties, 2008

Emissies obligaties, 2008

Financiële sector heeft meeste euro-obligaties uitstaan

De financiële sector heeft ondanks de problemen op de emissiemarkt in 2008 nog steeds de meeste obligaties uitstaan. De sector heeft eind 2008 in totaal voor 445 miljard euro aan obligaties genoteerd in Amsterdam. De overheid blijft met bijna 270 miljard euro hier ver bij achter. De overige private sector is al jaren stabiel en heeft eind 2008 ruim 23 miljard euro aan obligaties genoteerd staan.

Waarde euro-obligaties genoteerd op Euronext Amsterdam

Waarde euro-obligaties genoteerd op Euronext Amsterdam

Jos van Heiningen

Bron:

StatLine, Obligatiemarkt: stand en beroep op kapitaalmarkt