Lichte afname consumptieve bestedingen

Huishoudens hebben in november 0,4 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in november 2007. Voor het eerst in bijna vijf jaar waren de bestedingen lager dan een jaar eerder. In oktober was de consumptiegroei al vrijwel tot stilstand gekomen. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De bestedingen aan goederen waren 1,5 procent lager. Met 1,8 procent was de afname het grootst bij de uitgaven aan duurzame goederen. Ook in oktober waren de uitgaven aan deze conjunctuurgevoelige consumptiecategorie al kleiner dan een jaar eerder. Onder meer kleding, schoenen, meubels en nieuwe auto’s waren minder in trek dan in november 2007. De huishoudens gaven wel meer uit aan huishoudelijke artikelen en consumentenelektronica. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was voor de zesde achtereenvolgende maand lager dan een jaar eerder. De afname was echter kleiner dan in de twee voorgaande maanden.

Aan diensten werd meer besteed dan in november 2007. De volumegroei kwam uit op 0,6 procent. Zo bescheiden is de groei in de voorgaande maanden van 2008 nog niet geweest.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.