Consumentenvertrouwen iets afgenomen

Het vertrouwen van consumenten is in januari iets afgenomen. De indicator daalde van -28 naar -30. De koopbereidheid bleef vrijwel gelijk, terwijl het economisch klimaat negatiever werd beoordeeld dan vorige maand. Het aantal consumenten dat verwacht dat de komende twaalf maanden de prijzen zullen dalen is aanzienlijk toegenomen.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Consumenten hebben weinig vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie. De indicator economisch klimaat zakte voor de vierde achtereenvolgende maand en kwam uit op -61. Daarmee is de indicator terug op het niveau van begin 2003. Zowel het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden als over de afgelopen twaalf maanden verslechterde.

Ondanks de negatievere kijk op de economie nam de koopbereidheid in januari niet verder af. Over het doen van duurzame aankopen zoals meubelen of een wasmachine was de consument wel iets pessimistischer dan een maand eerder. Daarentegen werd de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden een stuk minder negatief beoordeeld. Het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden in het afgelopen jaar bleef onveranderd.

Maarliefst 17 procent van de ondervraagden was in januari van mening dat de prijzen de komende twaalf maanden zullen gaan dalen. Niet eerder lag dit percentage zo hoog. Ter vergelijking: in de afgelopen tien jaar verwachtte 3 procent van de consumenten een prijsdaling. Over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden waren consumenten daarom wellicht een stuk minder negatief. Het percentage consumenten dat een stijgende werkloosheid verwacht bleef met 84 procent onveranderd hoog. 

Korte toelichting herziening seizoenfactoren consumentenvertrouwen 2008.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.