Uitvoer krimpt

Het volume van de uitvoer van goederen was in november 2008 bijna 5 procent kleiner dan een jaar eerder. Dit is de grootste afname van het uitvoervolume in bijna zeven jaar tijd. Het volume van de invoer nam met 3 procent toe, wat lager is dan de volumegroei in de voorgaande drie maanden. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. November telde in 2008 twee werkdagen minder dan in 2007.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 29,2 miljard euro. Dat is 10 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde nam met 7 procent af en bedroeg 26,4 miljard euro. Het handelsoverschot kwam uit op 2,8 miljard euro. Dit is 1,4 miljard euro minder dan in november 2007.

De invoer uit EU-landen nam sterker af dan de invoer uit niet-EU-landen. Daarentegen nam de uitvoer naar EU-landen minder af dan naar niet-EU-landen. De invoerwaarde van minerale brandstoffen was fors lager dan een jaar eerder. Ook de uitvoer van machines en vervoermaterieel en grondstoffen nam sterk af.

Vooral als gevolg van de sterk dalende aardolieprijs waren de in- en uitvoerprijzen in november respectievelijk ruim 4 en 0,5 procent lager dan een jaar eerder. In de voorgaande maanden was al sprake van afnemende prijsstijgingen. Door de prijsontwikkeling in november is de ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel ten opzichte van november 2007 sterk verbeterd.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.