Uitvoer groeit nauwelijks

Het volume van de uitvoer van goederen was in oktober ruim 1 procent groter dan een jaar eerder. Dit is vrijwel evenveel als de groei in september, maar beduidend lager dan de gemiddelde volumegroei in de eerste negen maanden van 2008. Het volume van de invoer nam met 6 procent toe, wat iets hoger is dan de gemiddelde volumegroei in de eerste negen maanden van dit jaar.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 32,9 miljard euro. Dat is 4 procent meer dan in oktober 2007. De invoerwaarde steeg met 7 procent tot 29,5 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,4 miljard euro. Dit is 0,6 miljard euro minder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerwaarde van minerale brandstoffen nam fors toe. Ook de invoer van grondstoffen nam toe. Daarentegen daalde de export van grondstoffen, machines en vervoermaterieel. De waarde van de uitvoer naar niet-EU-landen was iets lager dan een jaar eerder.

De prijsstijging van de in- en uitvoer nam de laatste maanden af onder invloed van de dalende olieprijs. Daarvoor was er juist sprake van oplopende prijsstijgingen. In oktober waren de in- en uitvoerprijzen respectievelijk 1 en 3 procent hoger dan een jaar eerder. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is ten opzichte van oktober vorig jaar dan ook sterk verbeterd.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers over oktober 2008 zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 16 december. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.