Prijzen industrie voor het eerst in vijf jaar gedaald

De afzetprijzen van de industrie waren in november ruim 2 procent lager dan een jaar eerder. In oktober was er nog een toename van meer dan 4 procent. Met de daling in november is er een einde gekomen aan een periode van voortdurende prijsstijgingen sinds begin 2004.

Producten van de aardolieverwerkende industrie waren 25 procent goedkoper dan een jaar eerder. Enkele maanden geleden was er nog sprake van sterke prijsstijgingen. De prijsontwikkeling in deze bedrijfstak hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent kostte in november in euro’s gemiddeld zo’n 30 procent minder dan in november 2007.

Ook in de voedingsmiddelenindustrie daalden de afzetprijzen. In november lagen de prijzen bijna 2 procent lager dan een jaar eerder. Het is de eerste prijsdaling in ruim 4 jaar. In de chemische industrie lagen de prijzen nog slechts 1 procent hoger dan een jaar eerder. De stijging van de afzetprijzen is in deze branche de afgelopen maanden fors teruggelopen. In oktober lagen de prijzen nog ruim 10 procent hoger.

Ten opzichte van oktober 2008 daalden de afzetprijzen met bijna 5 procent. Een maand-op-maanddaling van een dergelijke omvang is zeer uitzonderlijk. De prijzen van geëxporteerde producten daalden van oktober op november nog iets sterker dan die van in Nederland afgezette goederen.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen