Prijsstijging koopwoningen verder teruggelopen

Verkochte bestaande woningen waren in november gemiddeld 1,0 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober waren de prijzen 2,3 procent hoger. De prijsstijging is in de loop van 2008 sterk teruggelopen, zo blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Met uitzondering van vrijstaande woningen waren alle typen bestaande koopwoningen duurder. Met 2,0 procent was de prijsstijging van tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen het grootst. De prijzen van vrijstaande woningen waren 1,9 procent lager dan in november 2007. In Utrecht stegen de huizenprijzen het meest. In Gelderland en Zeeland waren de prijzen juist lager dan een jaar eerder.

Vergeleken met oktober 2008 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,9 procent. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen stegen iets, terwijl die van de overige woningtypen daalden.

In november wisselden 11,6 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dit zijn er 4,9 duizend minder dan in oktober, een daling van 30 procent. Vergeleken met november 2007 was het aantal transacties 6,4 duizend lager. November telde minder werkdagen dan oktober 2008 en november 2007. In de eerste elf maanden van 2008 zijn er 9,4procent minder bestaande woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2007.

Informatie over internationale ontwikkelingen op de huizenmarkt is opgenomen in het artikel ”Gematigde prijsverandering Nederlandse woningmarkt”.

Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.