Economie van hoogconjunctuur naar nulgroei

De economie is in 2008 teruggezakt van hoogconjunctuur naar nulgroei. Weliswaar was de economische groei in de eerste drie kwartalen nog gemiddeld 2,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar in het tweede en derde kwartaal groeide de economie niet meer. De export blijft de kurk waarop de economie drijft, maar staat fors onder druk door de wereldwijde economische tegenwind. Ook de consumptie van huishoudens groeit minder snel. De investeringsactiviteit bleef nog hoog.

Bruto binnenlands product

Bruto binnenlands product

Het was een bijzonder slecht jaar voor aandelen. De beurswaarde van Nederlandse aandelen op de Amsterdamse beurs is in nog geen jaar tijd meer dan gehalveerd. Begin 2008 was de totale waarde van Nederlandse aandelen op de Amsterdamse beurs nog bijna 700 miljard euro, eind november was het aandelenpakket nog slechts 333 miljard euro waard. Door het dalen van de koersen ging ruim 280 miljard euro verloren, door het vertrek van bedrijven nog eens ruim 80 miljard euro.

Beurswaarde Nederlandse aandelen op Amsterdamse beurs, dec 2007-nov2008

Beurswaarde aandelen op Amsterdamse beurs, dec 2007-nov2008

In juli 2008 ging het vertrouwen van consumenten fors onderuit. Vooral het vertrouwen in de economie kreeg een zware klap. Ook de koopbereidheid verslechterde aanzienlijk. De stemming van de ondernemers in de industrie sloeg enkele maanden later helemaal om. Zo somber als de producenten eind 2008 zijn, zijn ze nog nooit geweest. Terwijl ze begin 2008 nog optimistischer dan ooit waren. Ook bij de zakelijke dienstverleners is de stemming buitengewoon bedrukt.

Consumenten- en producentenvertrouwen

Consumenten- en producentenvertrouwen

Bron: Conjunctuurbericht

        StatLine, Economische groei

        StatLine, Consumentenvertrouwen

        StatLine, Producentenvertrouwen

       StatLine, Aandelen, waarde eind van de maand