Accijnsverhoging op sigaretten nu pas zichtbaar in prijzen

Hoewel in juli 2008 de accijnzen op sigaretten zijn verhoogd, werd roken pas in november fors duurder. Vier maanden lang werden sigaretten nog tegen oude prijzen verkocht. Hierdoor was de accijnsverhoging niet zichtbaar in de inflatie. Over het algemeen duurt het ongeveer twee maanden voordat de handel aan de nieuwe voorraden begint. Doordat de accijnsverhoging deze keer tijdiger is aangekondigd, heeft de handel meer voorraden tegen oude prijzen aangelegd.
 
In november 2008 waren de rookwaren 8,4 procent duurder dan in oktober. Dat komt door de forse prijsstijging voor sigaretten en shag. Eerder dit jaar was er al een prijsstijging van bijna 4 procent. Hierdoor zijn sigaretten nu 12,5 procent duurder dan een jaar eerder.

Ook in 2004 stegen sigaretten fors in prijs. Toen bedroeg de prijsstijging 19 procent. De helft hiervan was toe te schrijven aan een verhoging van de accijnzen per 1 februari 2004. De consument kon toen oude voorraden kopen tot april.

De invloed van de accijnzen en btw op roken is groot. Roken is nu ruim twee keer zo duur als in 1995. Zonder accijns- en btw-verhogingen zou de prijsstijging zijn uitgekomen op 40 procent. De inflatie sinds 1995 bedroeg 33 procent.

Prijsontwikkeling rookwaren

Prijsontwikkeling rookwaren