Omzetgroei detailhandel

  • Gunstige samenstelling koopdagen in oktober
  • Omzetgroei supermarkten houdt aan

In oktober 2008 heeft de detailhandel 5,0 procent meer omgezet dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De prijzen stegen met 2,6 procent, het volume groeide met 2,4 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De samenstelling van de koopdagen heeft de omzetontwikkeling in oktober positief beïnvloed. Oktober 2008 had een donderdag en vrijdag meer en een maandag en dinsdag minder dan oktober 2007. Na een globale correctie voor dit effect was de omzetgroei ongeveer 2 procent en kromp het volume met ongeveer 0,5 procent. Nederland deed het daarmee beter dan het totale eurogebied. In het eurogebied was er een krimp van het koopdaggecorrigeerde volume in oktober zichtbaar van ruim 2 procent.

Binnen de detailhandel behaalden de supermarkten een forse omzetgroei. De omzet was in oktober 12,5 procent hoger dan een jaar eerder. Over de eerste tien maanden van dit jaar hadden deze winkels gemiddeld 8 procent meer omzet. De supermarkten deden het daarmee duidelijk beter dan de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.