Nederlandse jachten verkopen goed

De omzet in de vaartuigenindustrie is in de periode 1997-2007 flink toegenomen. Het gaat hierbij vooral om zeil- en motorjachten voor op zee. Deels zijn deze bestemd voor export naar Midden- en Zuid-Amerika.

Omzet Nederlandse vaartuigen flink toegenomen

In 2007 is er voor 826 miljoen euro door de plezier- en sportvaartuigindustrie omgezet. Bijna 90 procent hiervan is gerealiseerd door de bouw van nieuwe vaartuigen. Het overige deel van de omzet is toe te schrijven aan reparatie en onderhoud van deze vaartuigen. De omzet van nieuwe plezier- en sportvaartuigen is in de periode 1997-2007 bijna verviervoudigd.

Omzetverdeling plezier- en sportvaartuigenindustrie, 2007

Omzetverdeling plezier- en sportvaartuigenindustrie, 2007

Vraag naar zeegaande jachten neemt toe

De meeste boten van Nederlandse makelij zijn geschikt voor zeevaart. In 2007 bedroeg de omzet van deze luxe zeegaande zeil- en motorjachten bijna 680 miljoen euro.

De omzet van de zeiljachten is de laatste tien jaar enorm gestegen. In 2007 werd met ongeveer 220 miljoen euro bijna acht keer meer omgezet dan tien jaar eerder, vooral doordat het aantal verkochte jachten is toegenomen. De omzet van motorjachten verdrievoudigde in die periode, tot 460 miljoen euro, voornamelijk doordat deze steeds luxueuzer en dus duurder worden.

Omzet zeegaande zeiljachten en motorjachten

Omzet zeegaande zeiljachten en motorjachten

Veel export naar Midden- en Zuid-Amerika

Bij de zeezeiljachten is 30 procent van de omzet in 2007 toe te schrijven aan export. Voor de zeegaande motorjachten was dat zelfs ruim 80 procent. De jachten gingen vooral naar landen in Midden- en Zuid-Amerika zoals Bermuda en de Kaaimaneilanden.

Exportomzet zeegaande jachten

Exportomzet zeegaande jachten

Nederland belangrijke speler in Europa

De omzet van zeegaande jachten in de Europese Unie bedroeg vorig jaar bijna 5,3 miljard euro. Ons land nam hiervan een achtste voor zijn rekening. In de Europese Unie staat Nederland in de top 5 samen met Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Italië is hiervan de belangrijkste met een omzet van 2 miljard euro.

Tessa de Wit

Bron: StatLine, Verkopen industriële producten