Winkelcentra steeds minder divers

Winkelcentra veranderen voortdurend: winkels sluiten hun deuren, waarna anderen in hetzelfde pand een nieuw bedrijf beginnen. Het aantal verschillende soorten winkels dat in een winkelcentrum te vinden is, neemt daarbij af.

Nijmegen-Stadscentrum meest divers

Nederland heeft in 2008 ruim 11 duizend buurten. Hiervan hebben er 8,4 duizend ten minste één detailhandelsvestiging. In de 15 winkelbuurten met de grootste diversiteit aan winkels zijn in de periode 2004-2008 73 soorten winkels opgeheven. Daar kwamen 60 soorten winkels voor terug.
De buurt met het grootste aantal verschillende soorten winkels is het stadscentrum van Nijmegen (66). Hiermee is het centrum van Haarlem, dat sinds 1996 op de eerste plaats stond, voorbij gestreefd.

Winkelsoorten in winkelbuurten met grootste diversiteit

Winkelsoorten in winkelbuurten met grootste diversiteit

Meer kantoorboekhandels en reparatiewinkels

In de periode 2004-2008 kwamen er in de top 15 winkelbuurten vooral winkels met een algemeen assortiment , kantoor en schoolbenodigdheden, en boekwinkels bij. Ook zijn er steeds meer reparatiebedrijven voor uurwerken en elektrische huishoudelijke artikelen te vinden.
Vertrokken zijn vooral winkels in huishoudelijke artikelen, handwerkwinkels, winkels in witgoed, winkels gespecialiseerd in overige bouwmaterialen en caravandealers. De laatste twee soorten winkels vertrekken onder andere vanwege de hoeveelheid ruimte die ze nodig hebben vaak naar gebieden aan de rand van de stad waar de grond goedkoper is.

Verandering winkels per soort in 15 winkelcentra, 2004-2008

Verandering winkels per soort in 15 winkelcentra, 2004-2008

Winkelbuurten van grote steden niet in top 15

De stadscentra van de grote steden in Nederland staan niet in de top 15 van grootste winkeldiversiteit. In de grote steden is het stadscentrum vaak verspreid over meer dan één buurt. Ook hebben grote steden vaak meerdere buurten met kleine winkelcentra. Bovendien komt in grote steden eerder clustering van dezelfde soort winkels voor, zoals een woonboulevard.

Hub Beunen

Bron: Buurten met winkels naar diversiteit van detailhandel