Inflatie fors omlaag

De inflatie is in november uitgekomen op 2,3 procent. In oktober waren de consumentenprijzen nog gemiddeld 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie was voor de derde maand op rij lager dan een maand eerder.

De afname van de inflatie komt met name door de daling van de prijzen van autobrandstoffen. Benzine was in november ruim 13 procent goedkoper dan een jaar eerder. Diesel kostte 7 procent minder. In oktober was de benzineprijs bijna 1 procent lager dan een jaar eerder en de dieselprijs bijna 9 procent hoger.

De daling van de inflatie in november wordt gedempt door de verhoging van de tabaksaccijns. Per 1 juli is de accijns op sigaretten verhoogd. De effecten hiervan waren tot nu toe nauwelijks zichtbaar omdat er nog voorraden tegen oude prijzen beschikbaar waren. Pas in november waren de prijzen veel hoger dan een maand eerder; zij stegen met ruim 8 procent.

De opbouw van de inflatie is in november flink veranderd. Autobrandstoffen drukten de inflatie met 0,4 procentpunt. In oktober droegen zij nog 0,2 procentpunt bij. De bijdrage van alcoholhoudende drank en tabak nam toe van 0,1 procentpunt tot 0,3 procentpunt. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken droegen 0,5 procentpunt bij aan de inflatie, tegen 0,7 procentpunt een maand eerder. De bijdrage van huisvesting, water en energie bleef het grootst. Met 0,8 procentpunt droeg deze categorie even veel bij als in oktober.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode kwam de Nederlandse inflatie in november uit op 1,9 procent, 0,6 procentpunt minder dan in oktober. Niet alleen in Nederland liep de inflatie sterk terug. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 2,1 procent in november, tegen 3,2 procent in oktober. De daling van de inflatie in de eurozone is een stuk groter dan die in Nederland. Dat komt vooral doordat gas- en elektriciteitsprijzen in de meeste Europese landen veel directer zijn gekoppeld aan de olieprijs, en door de verhoging van de tabaksaccijns in Nederland.

De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.