Detailhandelsomzet licht hoger

De ondernemers in de detailhandel behaalden in september bijna 2 procent meer omzet dan een jaar eerder. De samenstelling van de koopdagen was vergeleken met september 2007 echter iets minder gunstig. Na correctie voor dit effect bedroeg de toename van de omzet ongeveer 2 procent. De prijzen waren 2,6 procent hoger. Het omzetvolume was dan ook ongeveer 1 procent kleiner dan in september 2007.

De winkels in de foodsector boekten ruim 4 procent meer omzet. Deze toename kwam geheel voor rekening van de supermarkten. De door de foodsector verkochte artikelen waren meer dan 5 procent duurder dan een jaar eerder.

De omzet van de non-foodsector was een half procent lager dan in september 2007. Drogisterijen, winkels in huishoudelijke artikelen, textielsupermarkten en doe-het-zelf-zaken behaalden meer omzet, maar de toename was niet groot genoeg om de lagere omzet van de winkels in bovenkleding, consumentenelektronica en woninginrichting te compenseren. De prijzen van door de non-foodsector verkochte artikelen waren bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 13 november 2008 gepubliceerde bericht over de detailhandel in september. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.