60 jaar televisie in Nederland

In 1948 zijn de eerste televisies geplaatst bij 150 Philipsmedewerkers en werden vanuit Eindhoven experimentele tv-programma’s uitgezonden. Sinds 2005 stijgt het aantal kijkers dat via internet naar tv kijkt. In 2008 is mobiele televisie geïntroduceerd.

Eerste uitzendingen in 1951

De eerste reguliere tv-uitzendingen vonden plaats in 1951 vanuit Bussum. Daarna maakte de televisie een snelle opmars in de Nederlandse samenleving. In 1966 beschikte al driekwart van de Nederlandse huishoudens over een zwart-wittelevisie. In het eerste jaar van de kleuren-tv in 1967 beschikte 14 procent van de huishoudens over zo’n tv. In dat jaar had nog 80 procent van de huishoudens een zwart-wit-tv. Binnen tien jaar had 80 procent van de huishoudens een kleuren-tv. Vanaf 1996 heeft vrijwel elk huishouden een kleuren-tv. De laatste jaren zijn nieuwe tv’s steeds vaker breedbeeld-tv’s.

Huishoudens met een tv-toestel

Huishoudens met een tv-toestel

Radio en tv via internet snel populair

Tv-kijken, maar ook luisteren naar de radio, via internet is snel populair geworden. Het aandeel tv-kijkers onder internetters is in korte tijd toegenomen van 26 procent (2005) naar 52 procent (2008). Vooral jongeren gebruiken internet steeds meer om tv te kijken of naar muziek te luisteren.

Radioluisteren en tv-kijken via internet

Radioluisteren en tv-kijken via internet

Mobiele tv

De toepassingen om tv te kijken zijn nog niet uitgeput. In juni 2008 werd mobiele tv geïntroduceerd. Meer dan 10 duizend huishoudens beschikken in 2008 over mobiele tv.

Ger Sleijpen

Bron: ICT-gebruik van huishoudens naar persoonskenmerken