Minder uitzenduren

Het aantal uitzenduren daalde in het derde kwartaal met 3,0 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008. Het voor seizoeninvloeden gecorrigeerde indexcijfer van het aantal uitzenduren fase A (2000=100) kwam uit op bijna 122, tegen ruim 125 een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal groeide het aantal uitzenduren in deze fase nog met 1,4 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal.

Vergeleken met het derde kwartaal van 2007 was het aantal uitzenduren in fase A 1,4 procent lager. Dit was de eerste afname in ruim vier jaar. In de eerste twee kwartalen van 2008 was de groei al teruggelopen tot bijna 4 procent. In 2007 steeg het aantal uitzenduren nog met 10 procent en in 2005 en 2006 zelfs met een kleine 20 procent.

Tot fase A behoren uitzendkrachten die voor de uitzendorganisatie werken op contractbasis, zonder regulier dienstverband. In fase A is het voor beide partijen, werkgever én werknemer, gemakkelijker om het werk te beëindigen dan in de daaropvolgende fasen B en C. Het aantal uitzenduren in fase B en C neemt nog wel toe. Het totaal aantal uitzenduren was in het derde kwartaal lager dan in het voorgaande kwartaal, maar hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Uitzenduren fase A

Uitzenduren fase A

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.