Prijsstijging koopwoningen loopt verder terug

Verkochte bestaande woningen waren in oktober 2008 gemiddeld 2,3 procent duurder dan een jaar eerder. In september was de prijsstijging 2,5 procent. In de jaren 2004-2007 schommelde de toename rond de 4 procent. Daarna is de prijsstijging gestaag  teruggelopen. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren in oktober duurder dan een jaar eerder. Tussenwoningen stegen met 2,7 procent het meest in prijs, vrijstaande huizen met 1,4 procent het minst. In alle provincies waren de huizen duurder dan een jaar eerder, met uitzondering van Drenthe. In Utrecht stegen de prijzen het meest.

Vergeleken met september veranderden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in oktober 2008 niet. In de helft van de provincies deed zich een daling voor, de grootste in Friesland. Deze werd echter gecompenseerd door de prijsontwikkeling in de overige provincies. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen en van vrijstaande huizen daalden van september op oktober. De prijzen van de overige woningtypen stegen.

In oktober wisselden 16,6 duizend bestaande woningen van eigenaar, ongeveer 1 200 meer dan in september. Het aantal transacties was iets lager dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van 2008 was het aantal verkochte woningen 6,5 procent lager dan in dezelfde periode in 2007.

Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.