Omzetdaling horeca

  • Eerste omzetdaling sinds vier jaar
  • Vooral restaurants en cafés in de min
  • Ook hotels voelen vertraging economische groei

De omzet van de horeca is in het derde kwartaal van 2008 met bijna 1 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. De laatste keer dat de omzet daalde was in het derde kwartaal van 2004. De prijzen stegen met 3,7 procent en het omzetvolume kromp met 4,3 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Met een daling van bijna 2 procent behaalden de restaurants en cafés dit kwartaal de grootste omzetdaling van alle branches in de horeca. De prijzen in restaurants stegen met 4,7 procent. De verkopen daalden met 6 procent.
In de cafés stegen de prijzen met 3,8 procent en daalden de verkopen met 5,4 procent.

Hotels realiseerden in het derde kwartaal, in tegenstelling tot de overige horecabranches, nog wel een omzetgroei. Mede door de vertraging in de economische groei bleef de groei echter beperkt tot 1,8 procent, beduidend lager dan voorgaande kwartalen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads