Economische groei vertraagt

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2008 met 1,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Deze groei werd bereikt met een werkdag meer dan in het derde kwartaal van 2007. De economische groei halveerde bijna in vergelijking met die in het eerste halfjaar van 2008. Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de Nederlandse economie niet. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bruto binnenlands product (bbp) even groot als in het tweede kwartaal van 2008. Het was het tweede kwartaal op rij met een nulgroei.

Het volume van de uitvoer was 4,3 procent groter dan een jaar eerder. De invoer van goederen en diensten was 4,6 procent hoger. De investeringsgroei viel sterk terug. De toename was met 3,8 procent aanzienlijk minder groot dan in de eerste helft van 2008, toen de investeringsgroei nog 8,5 procent bedroeg.

Huishoudens besteedden 1,3 procent meer aan goederen en diensten. Deze toename was duidelijk minder dan in de eerste helft van 2008. De tragere groei deed zich vooral voor bij de bestedingen aan diensten. De bestedingen aan duurzame goederen trokken daarentegen iets aan. Het volume van de overheidsconsumptie was 1,2 procent hoger.

Zowel de goederenproducenten als de commerciële dienstverleners lieten in het derde kwartaal een veel lagere productiegroei zien dan in voorgaande kwartalen. In de industrie is de groei vrijwel verdwenen. In de horeca was de productie voor het tweede kwartaal op rij flink lager. De enige bedrijfstakken met een hogere productiegroei dan in het eerste halfjaar van 2008 waren de landbouw en de zorg.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie.