Producentenvertrouwen industrie keldert in hele EU

Het vertrouwen van de Nederlandse industriële ondernemers is in de afgelopen twee maanden hard onderuit gegaan. In vrijwel alle landen van de EU is de industrie veel somberder. Het producentenvertrouwen in de EU bereikte in oktober 2008 het laagste niveau in zeven jaar.

Verandering producentenvertrouwen industrie, Europese definitie 1)

Verandering producentenvertrouwen industrie, Europese definitie

Ondernemers industrie somberder

Het Nederlandse producentenvertrouwen was in oktober 10 punten lager dan in augustus. In vrijwel alle landen van de EU hebben ondernemers veel vertrouwen verloren. Gemiddeld was het vertrouwen in de Europese Unie in oktober 9 punten lager dan in augustus. De stemming is het meest verslechterd in Slowakije, Portugal en Tsjechië.

Producentenvertrouwen in Nederland hoger dan in EU

Hoewel het Nederlandse producentenvertrouwen sterker daalde dan het Europese, is de stemming in de industrie hier toch minder slecht dan gemiddeld in de EU. Het Nederlandse producentenvertrouwen was -9. In de EU lag het vertrouwen van industriële ondernemers op
-19. Dat is het laagste niveau in zeven jaar. Binnen de EU zijn de ondernemers in Luxemburg, Spanje en het Verenigd Koninkrijk het somberst gestemd. Het producentenvertrouwen is het hoogst in Bulgarije, Cyprus en Roemenië.

Ontwikkeling producentenvertrouwen, Europese definitie

Ontwikkeling producentenvertrouwen, Europese definitie

Wouter Jonkers