Inflatie weer onder 3 procent

  • Inflatie lager door sterkste daling benzineprijs in dertig jaar
  • Ook inflatie eurozone flink lager

De Nederlandse inflatie is in oktober uitgekomen op 2,8 procent. Dat is flink lager dan in september, toen de consumentenprijzen gemiddeld 3,1 procent hoger lagen dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. Deze daling wordt veroorzaakt door fors lagere benzineprijzen.

Benzine was in oktober 8,8 procent goedkoper dan een maand eerder. Dit is de grootste maandelijkse daling van de benzineprijs in dertig jaar. Benzine was hierdoor in oktober iets goedkoper dan een jaar eerder. Ook diesel en LPG waren een stuk goedkoper dan vorige maand.

Naast benzine hadden ook voedingsmiddelen een licht verlagend effect op de inflatie. Na de sterke prijsstijgingen van voeding het afgelopen jaar lagen de prijzen in oktober 6,3 procent hoger dan een jaar eerder. In september was voeding nog 6,8 procent duurder dan een jaar eerder.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in oktober uitgekomen op 2,5 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan in september. Volgens een raming van Eurostat bedroeg de inflatie in de eurozone 3,2 procent. Ook dat is een sterke afname ten opzichte van september, toen de inflatie nog 3,6 procent bedroeg. Nederland behoort nog steeds tot de landen met de laagste inflatie van de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.