Zakelijke dienstverleners somber geworden

De licht positieve stemming onder zakelijke dienstverleners is in oktober omgeslagen in pessimisme. Over het economisch klimaat waren de ondernemers ronduit negatief. In oktober kwalificeerde per saldo 36 procent van de zakelijke dienstverleners het economisch klimaat als “slecht”. In september kwalificeerde per saldo 5 procent de economische situatie nog als “goed”.

Het aantal ondernemers dat verwachtte in de komende drie maanden een hogere omzet te boeken was nog steeds groter dan het aantal dat een afname voorzag. Wel is deze meerderheid kleiner dan een maand eerder.

Het aantal ondernemers dat een toename van de werkgelegenheid in hun branche verwachtte is stevig gekrompen. In oktober verwachtte per saldo 2 procent van de zakelijke dienstverleners de komende drie maanden mensen in dienst te nemen. In september was dit nog 21 procent.

Vanaf oktober 2008 staat in dit bericht niet langer het oordeel over de orderontvangst centraal, maar het oordeel over het economisch klimaat. In het kader van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) zijn namelijk sommige vragen geschrapt, waaronder die over het oordeel over de orderontvangst.

Oordeel economisch klimaat zakelijke dienstverlening

Oordeel economisch klimaat zakelijke dienstverlening

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.