Prijsstijging industrie verder afgenomen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging bereikte in juli een top, toen de prijzen ruim 12 procent hoger waren.

Producten van de aardolieverwerkende industrie waren met 28 procent fors duurder dan vorig jaar september. De prijsstijging was echter een stuk minder groot dan in de voorgaande drie maanden en zelfs de laagste van het afgelopen jaar. De prijsontwikkeling in deze bedrijfstak hangt onder meer samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent kostte in september in euro’s gemiddeld 28 procent meer dan een jaar eerder.

De prijsstijging in de voedingsmiddelenindustrie vlakt verder af. In september lagen de prijzen 3 procent hoger dan een jaar eerder. Begin 2008 was er nog een toename van bijna 13 procent.

In de chemische industrie zijn de afzetprijzen in de laatste maanden sterk opgelopen. Ten opzichte van een jaar eerder lagen de afzetprijzen bijna 17 procent hoger, de grootste stijging in zeven jaar. Ook in de basismetaalindustrie zijn de afzetprijzen in de afgelopen maanden opgelopen. De producten van deze bedrijfstak zijn inmiddels bijna 9 procent duurder dan in september 2007.

Ten opzichte van augustus 2008 daalden de afzetprijzen met 0,6 procent. De prijzen van in Nederland afgezette goederen daalden evenveel in prijs als die van geëxporteerde producten.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen