Export blijft groeien

Het volume van de uitvoer van goederen was in augustus bijna 4 procent groter dan een jaar eerder. Het volume van de invoer nam met bijna 6 procent toe. De volumegroei van zowel uitvoer als invoer was in augustus hoger dan in de twee voorafgaande maanden. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Augustus telde dit jaar twee werkdagen minder dan in 2007.

De waarde van de uitvoer bedroeg 28,8 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan in augustus 2007. De invoer was 9 procent hoger en kwam uit op 27,0 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 1,7 miljard euro. Dat is 0,8 miljard minder dan een jaar eerder. Vooral het handelsoverschot op machines en vervoermaterieel nam sterk af.

De waarde van de invoer uit niet-EU-landen nam sterk toe. De in- en uitvoer van minerale brandstoffen steeg sterk ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de in- en uitvoer van machines en vervoermaterieel juist daalde.

In augustus waren de in- en uitvoerprijzen respectievelijk 9 en 7 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is vooral het gevolg van fors hogere prijzen van aardolie en aardolieproducten. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is hierdoor ten opzichte van augustus vorig jaar verslechterd. Met ingang van 16 september publiceert het CBS maandelijks over de ruilvoet in het Conjunctuurbericht.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers over augustus 2008 zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 16 oktober. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.