Inflatie iets lager

De inflatie kwam in september uit op 3,1 procent. Dit is 0,1 procentpunt lager dan in augustus. De belangrijkste oorzaak van de lagere inflatie is de prijsontwikkeling van benzine. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De gestegen kosten van huisvesting, water en energie droegen met 0,8 procentpunt het meest bij aan de inflatie in september. Duurder geworden voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken leverden een bijdrage van 0,7 procentpunt, vervoersdiensten en brandstofprijzen 0,6 procentpunt. De categorie diverse goederen en diensten, waaronder verzekeringen, had een bijdrage van 0,4 procentpunt. Alleen de prijsontwikkeling van communicatie en die van recreatie en cultuur, waaronder audio, video, computers en software, hadden een neerwaarts effect op de inflatie.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode was de Nederlandse inflatie in september 2,8 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in augustus. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 3,6 procent. Ook dit is 0,2 procentpunt lager dan in augustus. Nederland heeft nog steeds de laagste inflatie van de eurozone.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.