Prijsstijging industrie iets minder hoog

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus bijna 11 procent hoger dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is iets minder groot dan in juli, toen de prijzen ruim 12 procent hoger waren. Voor de vierde achtereenvolgende maand lag de prijsstijging boven de 10 procent.

Producten van de aardolieverwerkende industrie waren met 38 procent fors duurder dan vorig jaar augustus. De prijsstijging was echter een stuk minder groot dan in de voorgaande twee maanden. Toen waren de producten nog zo’n 48 procent duurder. Een vat North Sea Brent kostte in augustus gemiddeld 115 dollar, 62 procent meer dan een jaar eerder. In euro’s was de prijsstijging minder fors (50 procent) omdat de dollar ten opzichte van de euro minder waard is geworden.

In de chemische industrie zijn de afzetprijzen in de laatste maanden sterk opgelopen. Ten opzichte van een jaar eerder lagen de afzetprijzen in augustus bijna 16 procent hoger. Een prijsstijging van een dergelijke omvang is sinds oktober 2000 niet meer voorgekomen. Ook in de basismetaalindustrie zijn de afzetprijzen in de afgelopen maanden opgelopen. In augustus zijn de producten van deze bedrijfstak daardoor bijna 8 procent duurder.

De prijsstijging in de voedingsmiddelenindustrie laat sinds het begin van dit jaar een dalende tendens zien. In augustus lag de prijsstijging op 6 procent tegen bijna 13 procent in januari.

Ten opzichte van juli 2008 daalden de afzetprijzen met 1,4 procent. De prijzen van in Nederland afgezette goederen daalden evenveel in prijs als die van geëxporteerde producten.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen