Stemming producenten industrie slaat om

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in september omgeslagen. Het producentenvertrouwen daalde ten opzichte van augustus fors, van 4,9 tot -0,5. Dit is de grootste afname in een maand tijd sinds 1985, toen het producentenvertrouwen voor het eerst werd berekend. Het vertrouwen ligt op het laagste niveau sinds medio 2005.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

De ondernemers in de industrie waren in september zeer pessimistisch over de verwachte productie, terwijl ze in augustus nog zeer optimistisch waren. Het oordeel over de orderpositie was minder positief dan een maand eerder. De mening over de voorraden gereed product veranderde niet en bleef positief.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn afgenomen was in september duidelijk groter dan het aantal dat een toename zag. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) nam iets af. Met 114,5 blijft de index echter hoog.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.