Prijsstijging koopwoningen iets kleiner

Verkochte bestaande woningen waren in augustus 2008 gemiddeld 2,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is de laagste prijsstijging van de afgelopen vijf jaar. Sinds september 2007 viel de prijsstijging elke maand lager uit, met uitzondering van februari en juli dit jaar. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen.

Alle woningtypen waren duurder dan een jaar eerder. De prijs van appartementen steeg met 3,1 procent het meest, die van vrijstaande woningen met 1,9 procent het minst. De huizenprijzen lagen in alle provincies hoger. In Friesland, Zeeland en Limburg waren de prijzen echter nauwelijks hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met juli 2008 stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met 0,6 procent. De grootste stijging deed zich voor in Groningen. In Friesland, Flevoland, Utrecht en Zeeland daalden de prijzen van juli op augustus.

In augustus wisselden 15,5 duizend bestaande woningen van eigenaar, 21 procent minder dan in augustus 2007. Van alle woningtypen en in alle provincies liep het aantal transacties terug. In de eerste acht maanden van dit jaar was het aantal transacties bijna 9 procent lager dan in dezelfde periode van 2007.

Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.Zie ook het artikel “Waarom de gemiddelde koopsom geen huizenprijsindicator is”.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen