Economie groeit minder snel

De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2008 met 3,0 procent. Daarmee kwam de economische groei 0,3 procentpunt lager uit dan in het eerste kwartaal. Deze groei werd bereikt met een werkdag meer dan in het tweede kwartaal van 2007. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten groeide het volume van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de laagste in meer dan drie jaar.

Het volume van de uitvoer was 4,1 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2007. Daarmee was de exportgroei minder krachtig dan in voorgaande kwartalen. De invoer van goederen en diensten was 5,1 procent hoger. Verder werd er 9,8 procent meer geïnvesteerd in vaste activa. Met name de investeringen in bedrijfsgebouwen en computers groeiden flink.

Huishoudens besteedden 2,3 procent meer aan goederen en diensten. De toename is in lijn met de gemiddelde toename in 2007, maar de samenstelling ervan is sterk gewijzigd. De groei in het tweede kwartaal kwam vooral door het flink hogere aardgasverbruik en de nieuwe eigen bijdragen in de zorg. De groei van de bestedingen aan duurzame goederen vertraagde daarentegen. De toename van de overheidsconsumptie was met 0,4 procent bescheiden.

De producenten van goederen leverden 5,6 procent meer productie dan in het tweede kwartaal van 2007. Vooral de delfstoffenwinning en de bouwnijverheid droegen veel bij aan de economische groei. In alle andere bedrijfstakken bleef de productiegroei achter bij het gemiddelde van 2007. De groeivertraging was het grootst bij de handel, horeca en uitzendbranche.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie