Lichte groei export in juli

Het volume van de uitvoer van goederen was in juli bijna 4 procent groter dan een jaar eerder. Het volume van de invoer nam met bijna 3 procent toe. De volumegroei van zowel uitvoer als invoer was in juli iets lager dan gemiddeld in het tweede kwartaal. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Juli telde dit jaar een werkdag meer dan in 2007.

De waarde van de uitvoer bedroeg 31,7 miljard euro. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde was 15 procent hoger en kwam uit op 28,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,0 miljard euro. Dat is 0,3 miljard meer dan in juli 2007.

De invoerwaarde van voedingsmiddelen en minerale brandstoffen nam fors toe, net zoals de uitvoerwaarde van chemische producten en minerale brandstoffen. De invoer uit niet-EU-landen nam sterker toe dan de invoer uit EU-landen.

Vanaf september 2007 is er sprake van gestaag oplopende in- en uitvoerprijzen. Dit is vooral het gevolg van fors hogere prijzen van aardolie en aardolieproducten. In juli waren de in- en uitvoerprijzen respectievelijk 9 en 8 procent hoger dan een jaar eerder. Dit betekent dat de ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel ten opzichte van juli vorig jaar is verslechterd. Met ingang van 16 september publiceert het CBS maandelijks over de ruilvoet in het Conjunctuurbericht.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.