Inflatie onveranderd

De inflatie kwam in augustus uit op 3,2 procent. Dit is even hoog als in juli, toen de inflatie voor het eerst sinds 2002 boven de 3 procent lag. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De gestegen kosten van huisvesting, water en energie droegen met 0,8 procentpunt het meest bij aan de inflatie in augustus. Duurder geworden voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken leverden net als vervoersdiensten en brandstofprijzen een bijdrage van 0,7 procentpunt. De categorie diverse goederen en diensten, waaronder verzekeringen, had een bijdrage van 0,4 procentpunt. Alleen de prijsontwikkeling van recreatie en cultuur, waaronder audio, video, computers en software, en die van communicatie hadden een neerwaarts effect op de inflatie.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode was de Nederlandse inflatie in augustus 3,0 procent, even hoog als in juli. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 3,8 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in juli. Het verschil tussen de Nederlandse inflatie en die in de eurozone is dan ook kleiner geworden.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.