Inflatie in augustus gelijk gebleven

  • Autobrandstoffen goedkoper
  • Nederlandse inflatie nog steeds de laagste van de eurozone

De Nederlandse inflatie is in augustus uitgekomen op 3,2 procent. Dat is gelijk aan juli, toen de inflatie voor het eerst sinds 2002 boven de 3 procent uit kwam. Dit blijkt uit de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS.

Autobrandstoffen zijn in een maand tijd bijna 4 procent goedkoper geworden. In augustus waren autobrandstoffen gemiddeld 13 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juli was dit nog 15 procent. Desondanks is de inflatie in augustus niet gedaald. Dit heeft te maken met stijgende prijzen van vooral bloemen, planten en kleding.

Ook de Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in augustus gelijk gebleven en blijft staan op 3,0 procent. Volgens een raming van Eurostat bedroeg de inflatie in de eurozone 3,8 procent. Dat is een afname ten opzichte van juli. Het verschil tussen de Nederlandse inflatie en die van de eurozone is daardoor opnieuw kleiner geworden. Nederland heeft nog steeds de laagste inflatie van de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.