Afzetprijzen basismetaal op hoogste niveau ooit

In juli 2008 waren basismetaalproducten 5 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is de vierde achtereenvolgende maand dat de afzetprijzen zijn gestegen. Basismetalen zijn nog nooit zo duur geweest. Vooral de prijzen van ijzer en staal zijn fors hoger.

Prijsontwikkeling basismetaalproducten (index)

Prijsontwikkeling basismetaalproducten (index)

IJzer en staal 13 procent duurder

De afzetprijzen van primair ijzer en staal zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. In juli 2008 waren deze metaalproducten 13 procent duurder dan een jaar eerder. Begin dit jaar waren ijzer en staal nog 5 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen van ijzeren en stalen buizen en die van overige ijzerproducten laten een vergelijkbare ontwikkeling zien.

De prijsstijgingen zijn onder meer toe te schrijven aan herziene ijzerertscontracten en duurdere steenkool, beide belangrijke grondstoffen voor de productie van ijzer en staal. Enkele grote bedrijven leveren 80 procent van het totale wereldaanbod ijzererts. Zij hebben de prijzen van hun jaarcontracten voor dit jaar fors verhoogd. Verder zijn de importprijzen van steenkool explosief gestegen. Deze lagen in juli 80 procent hoger dan een jaar geleden.

Prijsontwikkeling ijzer en staal (index)

Prijsontwikkeling ijzer en staal (index)

Doorwerking in afgeleide productgroepen gedempt

Fluctuaties in grondstofprijzen werken gedempt door in sterk bewerkte metaalproducten. De prijsdaling van metalen in primaire vorm in de tweede helft van 2007 en begin 2008 is terug te zien als een afvlakkende prijsstijging bij de afgeleide staalproducten. Na de recente prijsstijgingen van primair ijzer en staal zijn de prijzen van staalproducten, machines, apparaten en overige werktuigen van metaal weer wat sterker gestegen.

De prijsontwikkeling van machines, apparaten en overige werktuigen van staal is zeer stabiel, met telkens in januari een sprongetje. Dat komt doordat van een deel van deze producten de prijzen slechts een keer per jaar veranderen.

Prijsontwikkeling afgeleide metaalproducten (index)

Prijsontwikkeling afgeleide metaalproducten (index)

Leo Enthoven

Bron: StatLine, Producentenprijzen naar productgroep (2000=100)