Afzetprijzen industrie onveranderd hoog

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli ruim 12 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging lag voor de derde achtereenvolgende maand boven de 10 procent. Bijna de helft van de toename komt door de sterk opgelopen olieprijzen. Een vat North Sea Brent olie, in dollars, was in juli bijna 80 procent duurder dan een jaar eerder. In euro’s was de prijsstijging minder fors ( 55 procent) omdat de dollar ten opzichte van de euro minder waard is geworden.

Bij de aardolieverwerkende industrie lagen de afzetprijzen in juli 48 procent hoger dan een jaar eerder. De chemische industrie rekende 15 procent meer voor haar producten. De prijzen van de voedingsmiddelenindustrie stegen met bijna 8 procent. Begin 2008 was er in deze branche nog een toename van bijna 13 procent. Daarna vlakte de prijsstijging geleidelijk af.

Ten opzichte van juni 2008 stegen de afzetprijzen in juli met 1,1 procent. De prijzen van in Nederland afgezette goederen stegen minder hard dan die van geëxporteerde producten.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.