Optimisme zakelijke dienstverleners verder geslonken

De positieve stemming onder zakelijke dienstverleners is in augustus verder afgezwakt. Ondernemers waren minder tevreden over de ontvangen orders. Ook het economisch klimaat beoordeelden ze minder positief dan een maand eerder. In augustus kwalificeerde per saldo slechts 1 procent van de zakelijke dienstverleners het economisch klimaat als “goed”, tegen 13 procent in juli.

Daartegenover staat een redelijk positieve verwachting over de toekomstige orderontvangst. Het aantal ondernemers dat verwachtte in de komende drie maanden meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken was namelijk fors groter dan het aantal dat een afname voorzag.

De ondernemers voorzien meer werkgelegenheid in hun branche. In augustus verwachtte per saldo 17 procent van de zakelijke dienstverleners de komende drie maanden mensen in dienst te nemen. Dit is iets meer dan in juli. Een derde van de ondernemers geeft aan dat een tekort aan arbeidskrachten de productie belemmert. Meer dan de helft van de zakelijke dienstverleners zag in augustus geen belemmeringen voor hun activiteiten.

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.