Sterkste daling faillissementen sinds 2006

In de eerste helft van 2008 is het aantal faillissementen met meer dan een vijfde gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de sterkste afname sinds het begin van 2006, toen de daling inzette.

Aantal uitgesproken faillissementen

Aantal uitgesproken faillissementen

Forse daling bij particulieren en eenmanszaken

In het eerste halfjaar van 2008 sprak de rechter 3,2 duizend faillissementen uit. Dit is ruim 22 procent minder dan in dezelfde periode van 2007. Deze sterke daling komt voornamelijk voor rekening van particulieren en eenmanszaken. Voor deze groep is het aantal faillissementen met 36 procent afgenomen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2007.

Een belangrijke oorzaak voor deze daling is de wijziging in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) per 1 januari 2008. Daarnaast speelt de economische groei een rol.

Bedrijfsfaillissementen op laagste punt sinds 2001

In de eerste helft van 2008 gingen 1,7 duizend bedrijven en instellingen failliet, bijna 5 procent minder dan een jaar eerder. Sinds het tweede halfjaar van 2001 is het aantal bedrijfsfaillissementen niet zo laag geweest. Ook deze ontwikkeling hangt samen met de groei van de economie.

Het aantal faillissementen nam het sterkst af in de industrie en horeca. In de bedrijfstakken vervoer, opslag en communicatie, landbouw en visserij, het onderwijs en de zorg gingen juist meer bedrijven en instellingen over de kop.

Ontwikkeling faillissementen bij bedrijven en instellingen, 1e halfjaar 2008

Ontwikkeling faillissementen bij bedrijven en instellingen, 1e halfjaar 2008

Dick Boer en Vinodh Lalta

Bron: StatLine, Faillissementen en schuldsaneringen per maand