Omzet detailhandel groeit flink

De detailhandel boekte in mei bijna 8 procent meer omzet dan in mei 2007. In april was de omzet ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder. Mei 2008 had een gunstiger koopdagenpatroon dan mei 2007. Na correctie voor het positieve effect hiervan resteert een robuuste omzettoename van 5 procent. Door de detailhandel verkochte artikelen waren 2,5 procent duurder.

De winkels in de foodbranche verkochten ruim 12 procent meer. De omzet van de supermarkten was maar liefst bijna 15 procent hoger. De omzet van de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen groeide echter nauwelijks. In de food-sector van de detailhandel was sprake van een aanzienlijke prijsstijging: door deze winkels verkochte artikelen waren 5 procent duurder dan een jaar eerder.

Ook in de non-foodsector werd meer omgezet. Deze winkels verkochten ruim 5 procent meer. Vooral kledingwinkels en textielsupermarkten zagen, na een maand waarin de omzet sterk terugliep, in mei de verkopen stijgen. Winkels in consumentenelektronica en winkels in woninginrichtingartikelen kampten daarentegen met omzetverliezen.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 15 juli 2008 gepubliceerde bericht over de detailhandel in mei. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.